Gordingendak
Traditionele opbouw van een hellend dak met gordingen en tussenliggende spanten. De pen- en gatverbindingen van de spanten werden hier artisanaal gemaakt met beitels.
Traditionele opbouw van een hellend dak met gordingen en tussenliggende spanten. De pen- en gatverbindingen van de spanten werden hier artisanaal gemaakt met beitels.
Tegenwoordig gebruiken we veel technische (lees: elektrische, pneumatische, …) gereedschappen om een houtskeletbouw te maken.
Toch blijven we ook een voorliefde hebben voor artisanale technieken en opdrachten. Het resultaat van deze manier van werken is authentiek en levert unieke bouwwerken op.
Deze oude print illustreert welke tools we gebruiken bij dergelijke projecten. Binnenkort meer informatie op onze website over hoe we deze ambachtelijke projecten aanpakken.
Een bio-ecologische houtskeletbouw maakt gebruik in het algemeen gebruik van lokaal beschikbare grondstoffen voor constructie en vulling met een zo klein mogelijke impact op het milieu en met de grootst mogelijke winst voor gebruikers op het gebied van energiezuinigheid, levenskwaliteit en gezondheid. Dat geld voor de speciale technieken van strobalenbouw en kalkhennepbouw, maar ook voor de houtskeletten die met ‘gewone’ ecologische materialen worden aangekleed zoals houtwol, kurk, cellulose, enz.
Houtskeletbouw kan op verschillende manieren uitgevoerd worden: stijlen op regelmatige tussenafstanden (typisch 40 of 60 cm), paal-en balkmethode waarbij zwaardere balken gebruikt worden en de eigenlijke muren geen dragende functie hebben, massieve houtbouw waarbij gebruik gemaakt wordt van grote massieve houtplaten zoals CLT (cross laminated timber), enz.
In de fotogalerij een voorbeeld waarbij gebruik gemaakt werd van stijlen op 40 cm afstand (werf Pellenberg):
Het paal-en-balk-systeem is een bouwmethode die bestaat uit forse houten kolommen (palen) en liggers (balken), waardoor een stevige en zelfdragende constructie ontstaat. Hier een voorbeeld van een strobalenwoning die we in 2019 bouwden (werf Rillaar).
Cellulose (productblad ) is gemaakt van gemalen krantenpapier en een goede thermische en akoestische isolator. Een voorbeeld van circulair bouwen!
Een paar beelden van realisaties:
Onze werken worden regelmatig gedocumenteerd op onze facebookpagina.
Stampleem is een mengeling van klei, leem (silt), zand en kiezel (0-16 mm) en weegt in droge toestand ongeveer 2300 kg/m3. Het wordt gebruikt voor de constructie van muren, maar is ook perfect toepasbaar als vloerafwerking.
Om een vloer te maken beginnen we met het uitstorten van een dikke laag (aardvochtige) stampleem op een geëgaliseerde stabiele ondergrond. Zorg dat de verdeling consistent en gelijkmatig gebeurt en houd er vooraf ook rekening mee dat de vloer bij verdichting zo’n 40 % van zijn hoogte verliest. Trek de aardvochtige leem met een lange rei vlak. Vervolgens wordt de stampleem verdicht met een trilplaat of met een stamper. Na voldoende droging kan je eventueel de vloer met een roterende schuurmachine afschuren om een gladder uiterlijk te verkrijgen. Ten slotte moet je de aangestampte vloer behandelen met lijnolie en carnaubawas om uit te harden. De uiteindelijke dikte van de stampleemvloer mag niet minder zijn dan 8 cm en niet meer dan 12 cm. Na verdichting is de vloer direct beloopbaar.
Stampleem wordt door een aantal leveranciers kant-en-klaar in bigbags geleverd, maar je kan het mengsel ook zelf maken met bvb. uitgegraven grond van je bouwput. Indien je voor deze laatste optie gaat, dan is het onontbeerlijk om een specialist te raadplegen.
Er zijn ook andere manieren om een aardevloer te maken: een basislaag met een mengsel van leem en stro die afgewerkt wordt met een dunne (zuivere) leemlaag, of je kan ook leemstenen op een geëgaliseerde stabiele ondergrond leggen (zoals klinkers) en vervolgens opvoegen met zand.
I-liggers (productblad) zijn een technisch houtproduct geproduceerd als alternatief voor massieve houten balken in vloer-, wand- en dakconstructies.
I-liggers hebben een superieure kracht-gewichtsverhouding waardoor lichtere en langere structuuronderdelen kunnen gemaakt worden en hebben vele voordelen t.o.v. massief hout:
Bij een ecologisch woning hoort ook een natuurlijke omheining zoals bvb. een wattel. Een wattel wordt gemaakt met verse wilgentakken en robiniapalen. Je kan dit enkel in de winter vlechten wanneer de takken flexibel genoeg zijn om te vlechten.
(diashow – beweeg met cursor over de foto’s)
Een plat dak wordt traditioneel geïsoleerd met PUR of PIR. Nochtans kan dit ook perfect met ecologische isolatie zoals kurkkorrels (productblad) bvb. Op deze werf werden kurkkorrels gebruikt die afkomstig zijn van vermalen wijn-, cava- en champagnekurken ! Dus niet alleen ecologisch, maar ook “upcycling”.