wie

kurt buyse
roeland buyse

wat

natuurlijk bouwen

Natuurlijk bouwen of mens- en milieuvriendelijk bouwen maakt gebruik van bio-ecologische materialen, al of niet gerecycleerd. Deze zijn gemaakt van (bijna) onuitputtelijke natuurlijke grondstoffen van plantaardige, dierlijke en/of minerale oorsprong. Ze bevatten geen of zo weinig mogelijk chemische toevoegstoffen en belasten het milieu zo min mogelijk waardoor ze ook onschadelijk zijn voor de gezondheid. Materialen op basis van fossiele of petrochemische grondstoffen vallen hierbuiten. Het is evident dat grondstoffen en energiebronnen die lokaal beschikbaar zijn de voorkeur krijgen.

Ekologio werkt met hout, aarde en ecologische isolatie.

duurzaam bouwen met hout

We ontwerpen en werken met hout omwille van zijn bijzondere tactiliteit, textuur en natuurlijke schoonheid. Elk stuk hout behandelen we met respect voor zijn eigenzinnig karakter. We verzorgen:

 • houtskeletbouw of paal-en balkbouw (woning, aanbouw, bijgebouw, herbouw, tuinhuis, poolhouse, ...)
 • box-in-box houtskelet en scheidingswanden
 • houten gevelbekleding
 • dak- of gevelbedekking met massieve houten leien
 • houten terrassen
 • speeltuigen, boomhutten en andere houten constructies voor een natuurlijke (kindvriendelijke) tuin
 • inrichting kantoren, winkels, horeca met "raw materials" (steigerplanken, barnwood, boolhout, houtpanelen,...)

Constructies worden steeds op maat van de klant gemaakt met respect voor ambachtelijk vakmanschap. Zowel nieuwbouw als renovatie zijn mogelijk.

bouwen met aarde

Doorheen de eeuwen is aarde (leem) één van de belangrijkste bouwmaterialen op onze planeet geweest. Ook in onze streek werd en wordt deze techniek toegepast. Denk bvb. aan de vele vakwerkgebouwen.

Leem is 100% natuurlijk, vocht- en warmteregulerend, geluidsisolerend en elektrostatisch neutraal. Je kan bij Ekologio terecht voor:

 • strobalenbouw: houtskelet opgevuld met superisolerende strobalen en afgewerkt met leem, traskalk of hout.
 • stroleembouw: houtskelet met vitswerk afgewerkt met een mengeling van stro en leem (vakwerk); voornamelijk voor renovaties, maar ook perfect voor tuinconstructies.
 • stampleem (pisé): mengeling van zand, leem, klei, split en grind die manueel of mechanisch verdicht wordt tot een muur, zonnecaptatiewand, wandverwarming, leemvloer, toog, "room divider",...
 • leemsteenbouw: ongebakken geperste leemstenen worden gebruikt om muren te metselen met aangepaste leemmortel, maar ook een leemkachel (massakachel), een captatiewand, ...zijn perfect mogelijk.
 • earthbag: stapeltechniek met polypropyleenzakken gevuld met een mengsel van klei, zand en eventueel kurk, vaak op een fundering van grind of glasgranulaten (enkel voor bijgebouw/tuinhuis)

ecologische isolatie en luchtdicht bouwen

We werken enkel met natuurlijke isolatie: stro, houtwol, kurk, schelpen, vlas, hennep, cellulose (= papiervlokken), schapenwol, zeewier, kledij, ...

Isolatiemateriaal is ook beschikbaar voor zelfplaatsers. Wij adviseren, zorgen voor de levering en helpen bij de start van de plaatsing.

Een energiezuinig gebouw vereist echter niet alleen een goede thermische isolatie, maar ook een correcte luchtdichting. Ongecontroleerde ventilatie door luchtlekken in de gebouwschil staat gelijk met energieverlies, condensatieproblemen en ongezonde neveneffecten. Belangrijk is om reeds in de planningsfase de nodige afspraken te maken om tot een optimale luchtdichtheid te komen.

afwerking en technieken

Constructies kunnen afgewerkt worden met natuurlijke materialen zoals houtvezelplaat, gipsplaat, leemplaat, leembezetting, traskalk, leem- en kalkverf, kalei, parket, kurk, bamboe, ...

Bij een woning komen ook heel wat technieken kijken. Ventilatie en elektrische voorzieningen worden op aanvraag voorzien in samenwerking met de klant. CV en sanitaire installaties worden niet aangeboden door ekologio.

zelfbouwers

Ekologio bouwt constructies van A tot Z maar is ook beschikbaar voor zelfbouwers. Heb je bouwplannen en wil je zelf de handen uit de mouwen steken, maar heb je niet genoeg praktische kennis om je project tot een goed einde te brengen ? Geen probleem. We helpen je om de volgorde van de werken te plannen, de juiste materialen te kiezen en constructies op een correcte manier op te bouwen. We staan open voor allerlei vormen van samenwerking en staan je bij met raad en daad.

partners

Voorstellen tot samenwerking ? Laat het ons weten.