Isoleren met papier

Cellulose (productblad ) is gemaakt van gemalen krantenpapier en een goede thermische en akoestische isolator. Een voorbeeld van circulair bouwen!

Deze diashow vereist JavaScript.

Een paar realisaties

Een paar beelden van realisaties:

Deze diashow vereist JavaScript.

Onze werken worden regelmatig gedocumenteerd op onze facebookpagina.

stampleemvloer

Stampleem is een mengeling van klei, leem (silt), zand en kiezel (0-16 mm) en weegt in droge toestand ongeveer 2300 kg/m3. Het wordt gebruikt voor de constructie van muren, maar is ook perfect toepasbaar als vloerafwerking.

Om een vloer te maken beginnen we met het uitstorten van een dikke laag (aardvochtige) stampleem op een geëgaliseerde stabiele ondergrond. Zorg dat de verdeling consistent en gelijkmatig gebeurt en houd er vooraf ook rekening mee dat de vloer bij verdichting zo’n 40 % van zijn hoogte verliest. Trek de aardvochtige leem met een lange rei vlak. Vervolgens wordt de stampleem verdicht met een trilplaat of met een stamper. Na voldoende droging kan je eventueel de vloer met een roterende schuurmachine afschuren om een gladder uiterlijk te verkrijgen. Ten slotte moet je de aangestampte vloer behandelen met lijnolie en carnaubawas om uit te harden. De uiteindelijke dikte van de stampleemvloer mag niet minder zijn dan 8 cm en niet meer dan 12 cm. Na verdichting is de vloer direct beloopbaar.

Stampleem wordt door een aantal leveranciers kant-en-klaar in bigbags geleverd, maar je kan het mengsel ook zelf maken met bvb. uitgegraven grond van je bouwput. Indien je voor deze laatste optie gaat, dan is het onontbeerlijk om een specialist te raadplegen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Er zijn ook andere manieren om een aardevloer te maken: een basislaag met een mengsel van leem en stro die afgewerkt wordt met een dunne (zuivere) leemlaag, of je kan ook leemstenen op een geëgaliseerde stabiele ondergrond leggen (zoals klinkers) en vervolgens opvoegen met zand.

I-liggers

I-liggers (productblad) zijn een technisch houtproduct geproduceerd als alternatief voor massieve houten balken in vloer-, wand- en dakconstructies.

I-liggers hebben een superieure kracht-gewichtsverhouding waardoor lichtere en langere structuuronderdelen kunnen gemaakt worden en hebben vele voordelen t.o.v. massief hout:

  • hernieuwbare grondstof uit duurzaam bosbeheer (hout met FSC- of PEFC-label)
  • houtbesparing tot 65% in vergelijking met massief hout
  • stijver en sterker waardoor grotere belastingen en grotere overspaningen mogelijk zijn
  • gewichtsbeparing tot 50% met een makkelijker plaatsing en een lagere belasting op andere constructie-onderdelen als gevolg
  • beperking warmteverliezen en koudebruggen door de smalle ziel en de grote isolatiediktes tussen de I-liggers
  • stabiele afmetingen met strenge toleranties
  • makkelijk te verwerken met standaard houtbewerkingsmachines
  • eenvoudige bevestiging met nagels, schroeven en balkdragers
  • eenvoudige doorvoer van leidingen

Wattel

Bij een ecologisch woning hoort ook een natuurlijke omheining zoals bvb. een wattel. Een wattel wordt gemaakt met verse wilgentakken en robiniapalen. Je kan dit enkel in de winter vlechten wanneer de takken flexibel genoeg zijn om te vlechten.

(diashow – beweeg met cursor over de foto’s)

Deze diashow vereist JavaScript.

Plat dak met kurkisolatie

Een plat dak wordt traditioneel geïsoleerd met PUR of PIR. Nochtans kan dit ook perfect met ecologische isolatie zoals kurkkorrels (productblad) bvb. Op deze werf werden kurkkorrels gebruikt die afkomstig zijn van vermalen wijn-, cava- en champagnekurken ! Dus niet alleen ecologisch, maar ook “upcycling”.

Steenschotten

Steenschotten worden in steenfabrieken gebruikt om de stenen die net uit de oven komen, te drogen. Door de ruwheid en de warmte van de stenen krijgen de schotten een mooie verweerde look.

De meest gebruikte houtsoorten zijn: azobé, douglas en lariks. Iedere plaat bestaat uit afzonderlijke balkjes van ongeveer 10cm breed, voorzien van tand en groef. Deze balkjes zijn tegen mekaar bevestigd door middel van metalen draadstangen aan beide kopzijden verstevigd met een U-profiel. De afmetingen zijn ongeveer 1,4 m lang op 0,6 tot 1 m breed. Azobé steenschotten wegen ongeveer 75 kg per plaat, douglas/lariks steenschotten wegen ongeveer 35 kg per plaat. De cementsluier waarvan de platen zijn voorzien is zeer karakteristiek en geeft ze een authentieke uitstraling. Eventueel kunnen de steenschotten wel geschuurd worden.

Steenschotten zijn een ecologische en duurzame oplossing voor terrassen/vlonders, vloeren, paardenboxen, omheiningen, grondkeringen, tafelbladen, …

Wanneer je steenschotten gebruikt, weet dan dat azobé duurder is dan douglas en lariks. Douglas/lariks hebben echter duurzaamheidsklasse III, terwijl azobé duurzaamheidsklasse I-II heeft. Concreet betekent dit dat een terras met azobé dubbel zo lang bestand is tegen weer en wind. Indien je zorgt dat het terras op hardhouten steunbalken of terrasdragers in kunststof steunt dan gaat een azobé-terras tientallen jaren mee.

Voorbeeld van een terras aangelegd met azobé:

Wie verstandig is, BENOveert

BENOveren is het nieuwe werkwoord voor ‘BEter reNOveren’. Wacht niet langer om aan de BENOvatie van je woning te beginnen. Hoe sneller je BENOveert, hoe sneller je profiteert van de vele voordelen: een lager energieverbruik, minder CO2-uitstoot, meer wooncomfort en een betere verhuur-of verkoopprijs voor je woning.

Om je op weg te helpen kan je de brochure ‘ik benover’ doornemen. Heb je praktische vragen, contacteer ons dan vrijblijvend.

Leembezetting

Leembezetting (productblad) is een perfect alternatief voor de traditionele gipspleister. Het is vrij van schadelijke stoffen en additieven en 100% biologisch afbreekbaar. Het reguleert de luchtvochtigheid in woningen en draagt bij tot een betere akoestiek. Leem is ook een ideale warmteregelaar: koel in de zomer en warm in de winter.

De afwerkingsgraad kan ruw of glad zijn. De kenmerkende lichtbruine kleur kan eventueel ook afgewerkt worden met leemverf. Deze verf bestaat voor het grootste deel uit leempoeder, afkomstig uit verschillende groeves in Europa, en vertoont een fijne zachte structuur. Leemverf heeft daarbij nog enkele zeer prettige eigenschappen: het is damp-open en het bevat geen enkel chemisch oplosmiddel. Daardoor draagt het bij aan een aangenaam en gezond klimaat in uw woning of werkruimte. Het aantal beschikbare kleurschakeringen is vrijwel onbeperkt.

Je kan bij ons terecht voor de aankoop van Belgische leem en leemverf die je al of niet zelf aanbrengt.

Hieronder zie je de eindfaze bij de leembezetting van een plafond: sponzen met met gele (geen oranje, want te ruw) spons zodat de leem mooi glad wordt.

DSCN7573

Kurkkorrels

Kurkisolatie (productblad) is een goed ecologisch alternatief met uitstekende thermische en akoestische eigenschappen, en is een gegarandeerd 100% natuurlijk en nagroeibaar materiaal. Kurkisolatie is verkrijgbaar in platen of kan gestort worden in de vorm losse korrels zoals hieronder getoond wordt.

DSCN7422