Schelpenisolatie

door (kb)

Schelpen liggen in constant aangroeiende, zeer dikke lagen/banken op de zeebodem. De voorraad Noorse stroomschelpen is oneindig, omdat weekdieren elk jaar volop nieuwe schelpen maken. Alleen al in de Waddenzee bedraagt de aanwas zo’n 200.000 kubieke meter per jaar.

Schelpen sluiten de vochtige bodem af en houden de lucht erboven droog. Het voordeel daarvan is dat de muffe grondlucht verdwijnt, wat niet gebeurt als je enkel een dampremmende folie als bodemafsluiter gebruikt. Ook de draagkrachtige werking van schelpen valt niet te onderschatten. Een schelpenlaag kan dienst doen als (lichte) fundering voor houtskeletbouw of strobalenbouw (met weliswaar strookfunderingen bvb. zoals op de foto hieronder ; laat dit in elk geval nazien door een architect en stabiliteitsingenieur). Bij voldoende dikte hebben ze ook een thermisch isolerende werking.

De schelpenvloer kan afgewerkt worden met bvb. kalkhennep of met een houten balkenstructuur met isolatie. Daarboven komt dan een houten vloer (parket, laminaat), tegels, linoleum,…

DSC06068

(foto werf Tremelo 2015)