Steenschotten

door (kb)

Steenschotten worden in steenfabrieken gebruikt om de stenen die net uit de oven komen, te drogen. Door de ruwheid en de warmte van de stenen krijgen de schotten een mooie verweerde look.

De meest gebruikte houtsoorten zijn: azobé, douglas en lariks. Iedere plaat bestaat uit afzonderlijke balkjes van ongeveer 10cm breed, voorzien van tand en groef. Deze balkjes zijn tegen mekaar bevestigd door middel van metalen draadstangen aan beide kopzijden verstevigd met een U-profiel. De afmetingen zijn ongeveer 1,4 m lang op 0,6 tot 1 m breed. Azobé steenschotten wegen ongeveer 75 kg per plaat, douglas/lariks steenschotten wegen ongeveer 35 kg per plaat. De cementsluier waarvan de platen zijn voorzien is zeer karakteristiek en geeft ze een authentieke uitstraling. Eventueel kunnen de steenschotten wel geschuurd worden.

Steenschotten zijn een ecologische en duurzame oplossing voor terrassen/vlonders, vloeren, paardenboxen, omheiningen, grondkeringen, tafelbladen, …

Wanneer je steenschotten gebruikt, weet dan dat azobé duurder is dan douglas en lariks. Douglas/lariks hebben echter duurzaamheidsklasse III, terwijl azobé duurzaamheidsklasse I-II heeft. Concreet betekent dit dat een terras met azobé dubbel zo lang bestand is tegen weer en wind. Indien je zorgt dat het terras op hardhouten steunbalken of terrasdragers in kunststof steunt dan gaat een azobé-terras tientallen jaren mee.

P.S. Wij leveren geen steenschotten voor zelfplaasters.

Voorbeeld van een terras aangelegd met azobé: