Houtskeletbouw

door (kb)

Een bio-ecologische houtskeletbouw maakt gebruik in het algemeen gebruik van lokaal beschikbare grondstoffen voor constructie en vulling met een zo klein mogelijke impact op het milieu en met de grootst mogelijke winst voor gebruikers op het gebied van energiezuinigheid, levenskwaliteit en gezondheid. Dat geld voor de speciale technieken van strobalenbouw en kalkhennepbouw, maar ook voor de houtskeletten die met ‘gewone’ ecologische materialen worden aangekleed zoals houtwol, kurk, cellulose, enz.

Houtskeletbouw kan op verschillende manieren uitgevoerd worden: stijlen op regelmatige tussenafstanden (typisch 40 of 60 cm), paal-en balkmethode waarbij zwaardere balken gebruikt worden en de eigenlijke muren geen dragende functie hebben, massieve houtbouw waarbij gebruik gemaakt wordt van grote massieve houtplaten zoals CLT (cross laminated timber), enz.

In de fotogalerij een voorbeeld waarbij gebruik gemaakt werd van stijlen op 40 cm afstand (werf Pellenberg):

Deze diashow vereist JavaScript.